top of page

Mantotie kultūraugi Bulduru Dārzkopības vidusskolā 2020. gada 10. septembrī

Bulduru dārzkopības vidusskola 10.septembrī murdēja no cilvēku lēruma. Tika atklātas gan viedās dobes, gan cildināti mantotie kultūraugi. #NVOfonds2020 Te neliela reportāža no zīmola Mantots kultūraugs pasākuma




Sēklu paciņu locīšanas "origami".


Bulduru dāzkopības vidusskolas jauno pavāru sagatavotais degustācijas galds gaida apmeklētājus.

Burduru Dārzkopības vidusskolas audzēkņi bija pagatavosuši degustācijas galdu no zemkopju saimniecībā "Vizbuļi" audzētiem mantotajiem kartupeļiem, ķiplokiem un tomātiem.

Tomāti, audzēti zemkoju saimniecībās "Vizbuļi" un "Eicēni" - tomāti 'Tīraine'.


Ceturtdien, 10.septembrī Bulduru Dārzkopības vidusskolā: Jūrmalā, Viestura ielā 6

notika garšīga iepazīstināšana ar jaunu zīmolu “Mantots kultūraugs”

JAUNI PAVĀRI

SENAS RECEPTES

MANTOTI KULTŪRAUGI

Ceturtdien Latvijas senākās dārzkopības skolas audzēkņi gatavoja ēdienus no tādiem dārzeņiem un augļiem, kurus cilvēki Latvijā saglabājuši un ataudzējuši līdz pat simts gadus izsekojamā laika posmā. Zirņi, pupas un sīpoli ir kultūraugi, kurus visbiežāk ģimenes nodod no vienas paaudzes otrai un dalās arī ar kaimiņiem. Tad vēl tomāti, gurķi un ķirbji; šo augu sēklas cilvēki rudeņos atliek nākamajam gadam. Zilās plūmītes būkas jeb krēķi, olplūmes, ķirši – to sēklaudži ceļo no viena dārza uz otru.

Pasākuma ciemiņi varēja nogaršot ēdienus un klausīties stāstus par to, kā cilvēki lolojuši savus iemīļotos kultūraugus, vadājuši līdzi no viena dārza uz otru desmitiem gadu. Kāpēc? Jo šie augļu koki, ogulāji un dārzeņi ir piemērojušies Latvijas augsnēm un laikapstākļu īpatnībām, tos nebojā kaitēkļi un slimības, tiem nevajag dāsnus minerālmēslu kaisījumus. Tie ir mūsu nacionālā bagātība!

Apmeklētāji uzzināja, kā atpazīt mantotus kultūraugus, kā pareizi ievākt sēklas; varēja aplūkot augļu un dārzeņu izstādi, tikties ar aizrautīgākajiem kolekcionāriem un kultūraugu saglabātājiem.

Pasākumu organizēja Latvijas Permakultūras biedrība un Bulduru Dārzkopības vidusskola projekta “Latvijas Permakultūras biedrības darbības atbalsts ilgtspējīgas lauksaimniecības veicināšanai Latvijā” ietvaros.


Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


43 views
bottom of page